Soğan doğrarken ağlamaya son! Sırrı kökündeymiş, gözleriniz resmen bayram edecek
3 mins read

Soğan doğrarken ağlamaya son! Sırrı kökündeymiş, gözleriniz resmen bayram edecek

Soğan doğrarken gözlerden yaş gelmesini önlemek için denenen pek çok alternatif var. Bu sorunu önlemek mümkün değil gibi görünse de bazı etkili tüyolar mevcut. Bu yöntemler sayesinde soğanı doğrarken hiç etkilenmeyeceksiniz.

Soğanın içerisinde bulunan sülfür bileşiği doğrandığı zaman havaya yayıldığı için gözlerin yaşarmasına neden olur. Soğanı doğrarken gözlerden yaş akmamasını sağlayacak yöntemler ise birçok kişi tarafından araştırılıyor. İşte en işlevli yöntemler.

Buzdolabına koyun

Soğanı buzdolabında bekletip doğramayı deneyin. Doğramadan önce 15-30 dakika buzdolabında bekletmek enzimlerin daha yavaş salınmasını sağlar ve bu da gözlerin yaşarmasını azaltır. Soğuk, soğandaki alliinaz enzimlerinin buharlaşmasını yavaşlatır. Bu enzimler havaya karışarak gözleri tahriş eden maddelere dönüşür.

Suyun içinde doğrayın

Soğanı su dolu bir kap içinde doğrayabilirsiniz. Bunun için geniş ve derin bir kap yeterli olacaktır. Su, soğanın saldığı tahriş edici maddeleri yakalayarak havaya yayılmasını engeller. Böylece gözleriniz bu maddelerle temas etmez. Ayrıca keskin bıçak kullanarak bu yöntemi destekleyebilirsiniz. Doğradığında hücreleri daha az parçalayarak daha az enzim salınmasına yardımcı olur.

Kök kısmına dokunmayın

Soğanın kök kısmı tahriş edici maddelerin en yoğun olduğu bölgedir. O nedenle kök kısmına dokunmadan doğramaya devam edin. Böylece maddelerin havaya salınımını geciktirmiş olacaksınız.

Bir başka tüyoda ise sirkeli su kullanabilirsiniz. Sirke, soğandaki enzimlerin etkisini azaltabilir ve göz yaşartan maddelerin salınımını büyük ölçüde önler. İşlevi artırmak için aspiratör kullanarak havanın dağılmasını sağlayabilirsiniz.

Soğan doğrarken yüzünüzü korumak için havuz gözlüğü veya laboratuvar gözlüğü kullanılabilir. Kulağa ilginç gelse de gözlerinizi büyük bir dertten kurtaracak. Yayılan kimyasalların gözlere gelmesini önler. Hava salınımını önleyen herhangi bir gözlüğü tercih edebilirsiniz.

Doğrama tahtasına ve bıçağına biraz limon suyu sürebilirsiniz. Limon suyunu tahtanın çevresine damlatabilirsiniz. Asidik ortam, enzimlerin çıkışını kıracaktır. Doğrarken dilinizi hafifçe dışarı çıkarmayı deneyin. Gözlerin ve burnun yakınındaki maddeler havaya salındığında yayılma şeklini değiştirecektir.

Soğan doğrayacağınız ortamın yakınında mum yakmayı deneyin. Mumun alevi, göz yaşartıcı maddelerin gözlere ulaşmasını engelleyebilir. Doğrama işlemi sırasında ise soğuk su için. Su tüketimi, vücudun tepkilerini hafifletir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir