TL kaybedenler kulübünden çıkamadı

Posted by

Türk Lirası yedi ayın ardından ilk kez nisan ayını değer kaybı yaşamadan tamamladı ancak dolara karşı ‘kaybedenler kulübü’nden çıkamadı. 2024 yılının ilk dört ayında gelişen ülke para birimlerinin dolara karşı performansında kazanan olmadı. Ocak-nisan dönemini kapsayan bu dört ayda en kötü performans ise yüzde 8.93 değer kaybıyla TL’de görüldü. TL’yi yüzde 8.47 değer kaybı ile Şili Pezosu, yüzde 7.87 değer kaybıyla Tayland Bahtı takip etti. Arjantin Pezosu’nun bu dört ayda dolara karşı kaybı yüzde 7.78, Güney Kore Wonu’nun kaybı ise yüzde 6.80 oranında oldu. Bununla birlikte 23 gelişmekte olan ülkenin para birimlerini incelediğimizde dolara karşı kazanan olmadı. Ancak dolara karşı güçlü duran Hong Kong Doları yüzde 0.16 kayıpla en az hasarı alan para birimi olurken, Hint Rupisi’nin kaybı yüzde 0.27, Meksika Pezosu’nun kaybı yüzde 0.98 oranı ile sınırlı kaldı. 

4 AYLIK ENFLASYON YÜZDE 19.58

TL dolar karşısında mart ayında yüzde 3.5 ile temmuz ayından bu yana en belirgin değer kaybını yaşamıştı. TL, nisan ayını ise dolar karşısında yüzde 0.04 ile sınırlı bir değer kazancı ile tamamladı. Mayıs ayında ise tahvil ve Swap piyasasında görülen yabancı sıcak para girişlerinin etkisiyle pozitif bir hava ile dolar 32.30 TL seviyelerindeki yatay seyrini sürdürüyor.  Cuma günü açıklanan veriler sonrası, yılın ilk 4 ayında enflasyon yüzde 19.58 artarken, TL’nin değer kaybı ise yüzde 8.93 oldu. Bu durumda TL’de reel olarak değerlenme başladığına dikkat çeken ekonomistler, yurt içinde kur beklentilerinin kırılması da TL’ye geçiş açısından önemli olacağını belirtiyor. Nisanda açıklanan Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu dolar beklentisi 40 TL olarak korundu.

Yabancı ilgisi sürerken Swap kanalı açılabilir

Reuters’a konuşan işlemciler yabancı ilgisinin son dönemde ivmelendiğine dikkat çekerek, sürecin sınıra gittikçe yaklaşan Londra swap (takas) kısıtlamaların hafifletilmesi kararını da zamanla gündeme getirebileceğini belirtiyor. Yurt dışı swap işlemlerine dair ilk kısıtlamalar 2018 yılında getirilmişti. BDDK kurdaki oynaklığı azaltma amacıyla bir bacağı döviz, diğer bacağı TL olan para swaplarının ve swap benzeri işlemlerinin, bankaların yasal özkaynaklarının yüzde 25’ini geçemeyeceğini açıkladı. 2020’de bu kısıtlama önce yüzde 25’ten yüzde 10’a, daha sonra yüzde 10’dan yüzde 1’e çekildi. Böylece Londra’daki swap kanalı neredeyse tamamen kapatıldı.

 

 

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir